
Hva er metakognitiv terapi (MCT)?
Metakognitiv terapi er en annerledes terapiform som har revolusjonert psykologisk behandling den siste tiden. Den skiller seg fra tradisjonell terapi ved at vi under terapien ikke jobber direkte med innholdet i tankene, men forandrer hele holdningen som pasienten har til sine tanker og indre opplevelser. Pasienter som søker seg til oss har ofte brukt mye tid på å vri og vende på ting som har skjedd, fastnet i å kritisere og evaluere seg selv eller konstant bekymre seg for ting som kan skje i fremtiden. Vi lærer pasienten at det faktisk går an å velge om vi skal bekymre oss for fremtidige hendelser eller gruble over ting som allerede har skjedd. Resultatene er fantastiske - mange blir helt friske fra konstant bekymring allerede etter noen få sesjoner.
Forskningen taler sitt tydelige språk - for et flertall psykiatriske diagnoser har metakognitiv terapi vist seg å være den mest effektive terapimetoden og samtidig mer skånsom. Det er egentlig ikke så rart at vi får gode resultater, vi forandrer jo grunnleggende pasientens forhold til sine opplevelser. En fordel med MCT er at vi ikke behøver å gjenta og gruble over traumatiske hendelser i terapien. Dette gjør at vi har færre avhopp og raskere behandlingsresultater enn tradisjonelle terapier som CBT og psykodynamisk terapi.
Hvordan kjer det?
Med hjelp av din psykolog gjør du en nøye kartlegging av ditt forhold til deg selv og din tenkning - en såkalt kasusformulering. Der vil vi få tak i hvilke strategier du bruker for å forholde deg til dine tanker, kroppslige fornemmelser, følelser og atferd. Ofte forsøker pasienter å presse bort plagsomme opplevelser ved å distrahere seg eller tenke positivt. Like ofte opplever pasienter en resignasjon over at de ikke kan kontrollere sin bekymring - det skjer helt automatisk og er meget smertefullt.
Gjennom opplevelsesbaserte små øvelser og en dialog om pasientens forhold begynner vi sammen å utforske nye strategier for å forholde oss til triggertankene (les mer lenger ned). Vi øver på kontrollerbarhet - altså evnen til faktisk selv å kunne styre om vi skal gå inn i grubling og bekymring. I stedet for å forsøke å endre innholdet i tankene, noe de fleste andre terapiformer forsøker å gjøre, hjelper vi pasienten med å forstå at det er selve analysen og problemløsningen som ofte blir selve problemet - og at de kan velge å slutte med det.
Hvorfor er forholdet til tankene så viktig?
Vår hjerne kommer konstant opp med tanker. Det skjer automatisk og er helt som det skal være. Det er også helt i orden at mange av disse er negative. Faktum er at hjernen vår er programmert til konstant å advare oss om farer og finne løsninger på problemer. Vi kaller disse tankene for triggertanker. En triggertanke kan for eksempel være "tenk om jeg blir forlatt av partneren min?" eller "hvorfor sa jeg slik i møtet?". Det kan være en kroppslig opplevelse som utløser tanken - for eksempel angst eller ubehag i brystet, eller noe vi ser eller hører i en faktisk situasjon. Noen ganger kommer triggertanken som et resultat av andre tanker, eller dukker opp av seg selv. Tanken i seg selv er helt ufarlig! Problemet blir når vi går inn og begynner å problemløse, altså at vi svarer på triggertanken og tror at vi må analysere og forholde oss til innholdet i det tankene våre forteller oss.
I metakognitiv terapi vil vi lære deg at du kan kontrollere hvor fokuset ditt ligger. I stedet for automatisk å bekymre deg når en triggertanke kommer, eller fastne i grubling når du er alene, vil du lære å ha fokus der det hjelper deg - ofte på det du gjør eller utenfor deg selv. Responsen fra pasienter er ofte forundring over at de etter bare noen få sessioner selv kan styre om de skal gruble og bekymre seg - noe de ofte har gjort i mange år. Velkommen til å bestille tid allerede i dag!
Du kan også lese enda mer om MCT på vår Blogg.